Translate

torsdag 4 november 2010

Rädda en apa

Jag brinner för så mycket här i livet. Men i huvudsak är det två saker som får mina pulsar att kicka igång ordentligt; det är barn och ungdomar och min första kärlek djuren. Jag har en dröm att få åka ut i världen och rädda djur från oss människor. Vissa djur vurmar jag mer för än andra; geoparder, elefanter, hundar/vargar, delfiner och orangutanger. Speciellt orangutangerna finns med i mina drömmar i min framtid. Men de har de svårt. Snälla titta till och var med och hjälp till!

Orangutangen är den enda människoapan i Asien och de finns nu bara i små isolerade områden på öarna Sumatra och Borneo. 
Orangutanger kan göra enkla verktyg för att klia sig och de använder lövfyllda grenar för att skydda sig mot både sol och regn. Man har även sett att orangutangerna använder grenar för att fånga insekter, samla honung och sträcka sig efter frukt som de inte riktigt når. 
  • Jakten och husdjurshandeln fortsätter trots försök att stoppa dem. Trots att det är olagligt dödas orangutanger för sitt kött sk bushmeat. De är dessutom lätta måltavlor då de rör sig sakta. Det sker också en handel med kroppsdelar, speciellt skallar. Mellan 1995-1999 importerade Taiwan 1000 orangutanger, som bl a används som husdjur, på samma sätt som vi har hundar och katter. Det anses ge en hög status. Av sex infångade orangutanger tror man att fem dör i samband med fångst och transport.
  • Skövling av skogsområden i Malaysias och Indonesiens ursprungliga skogar har gjort att skogen nästan försvunnit helt Huvudorsakerna är den kommersiella avverkningen, beredning för jordbruk, och omvandling till plantager . Avverkningen av skogen är dessutom ofta olaglig och öppnar upp nya vägar som ger tjuvskyttars tillgänglighet in i tidigare orörda områden.
  • Bränder som härjar okontrollerat för att rensa mark till oljepalmplantager och jordbruk är också ett stort problem. På ett år (1997) förstördes miljontals hektar skog och många orangutanger brändes ihjäl. WWF Indonesien uppskattar att kanske så mycket som 10 miljoner hektar skog brann ner.
     
Tack vare WWF har en ny nationalpark inrättats  i Sebangau på södra Borneo, där finns en mycket stor mängd vilda orangutanger. Trots skyddet så behövs mer stöd till parken. Bland annat har illegal skogsavverkning skett och nationalparksvakterna behöver bättre stöd från myndigheterna. 
Vill du vara med och stödja så kan du gå in på världsnaturfondens sida och se vilket djur du brinner för att rädda http://www.wwf.se/insamlingsportal/

Inga kommentarer: