Translate

måndag 28 september 2009

Miljölektion

Jag håller på med en lektionsplanering inför morgondagen. Ämnet är miljöförstöring. Automatiskt börjar man tänka på vad man själv gör för att förbättra klimatet, fattigdom och resursförbrukning. Idag tvingar Kyotoavtalet, det som USA vägrar skriva under, att vi minskar partiklarna i luften med 2-3 procent. Av hundra partiklar ska vi ta bort tre stycken. Forskarna menar att om vi ska kunna vända den negativa trenden måste mellan 50 och 90 st av 100 partiklar bort.

Idag rekomenderar inte Norrköpingskomun att man ska vistas på Östra promenaden, Kungsgatan eller i Ingelsta området då luften där är alldeles för förorenad. 1000 personer dör varje år i vårt land av cancer orsakad av farliga luft. Hur många som insjuknar men inte dör vet jag inte.

Det roliga (oroliga) i kråksången är att ju mer koldioxid vi spyr ut med fabriker och bilar destå varmare blir jorden eftersom avgaserna lägger sej som en hinna i atmosfären och hindrar värmen att läcka ut. Det gör att haven blir varmare, som gör att strömmarna ändras. Det gör att det blir fler stormar som är starkare. Isarna smälter och havsnivån höjs. Det gör att hela länder kommer att läggas under vatten. Varma platser kommer bli varmare och obobara. Då måste de flytta. Det är miljarder av flyktingar som kommer sakna land. Då kommer de söka sej till säkrare platser i världen. Delar av Europa, inklusive oss, kommer att få ta emot mängder av människor som ska bo och försörja sej på de resurser vi har här. Ganska komiskt eftersom vi till stor grad utnyttjar resurserna i deras länder nu för att kunna försörja oss.


Om alla levde som jag skulle vi behöva 3st Jorden för att försörja alla. Inte så upplyftande. Men för att inte bli så mörk försökte jag komma på några lätta knep för att få eleverna att känna att de också kan bidra. De tipsen delar jag med mej till er här nedanför. Det mesta kanske du redan gör, men kanske kan det bli en liten tipsbank för alla oss som vill men inte riktigt orkar engagera sej.

1 kommentar:

Sachiko sa...

Syrran säger att den globala uppvärmningen bara är en modern myt.
Ändå har över 100 km längs elfenbenskusten avfolkats för att hettan gör att folk inte kan bo kvar. Antar att de föll offer för myten, eller?