Translate

måndag 25 juli 2011

En manifestation

I dag hade SSU ordnat en manifestation i Hörsalsparken mot högerextremismen och för offren i Norge. Jag var där med barnen och Pluto. Uppsluppningen var inte jätte stor. Högtalarna gick sönder. Vinden blåste ut ljusen, men som en av talarna sa; vi kan inte stoppas. Kampen mot de onda makterna kan inte stoppas. Det blev inte så lyckat som jag tror att det var tänkt. Talen var lite för politiska. SSU red lite för mycket på att det var socialdemokrater som mördats. Men det var fint att vara där. 
Vi var många som ville visa solidaritet för det norska folket. Visa att vi bryr oss. Visa att det de onda inte vinner.


I Oslo höll de också en manifestation. Mycket större än i Norrköping. Smartare också. Där höll alla upp blommor och det norska folket verkar enat runt att inte hata. Jag tror att det finns en väg. En väg bort från utanförskapet, bort från rädslan. Jag tror inte vår sittande regering går den vägen. Istället tycks de vilja ha fler utslagna människor. Men i Norge har marschen börjat. Jag hoppas den kommer hit. Så att vi kan ta varandra i händerna, se varandra i ögonen och hjälpa varandra, istället för att jaga den där extra kronan på fickan.


Johanna var där idag. Nyss hemkommen från Norge. En av de överlevande. Bara några 100meter från bomben, hennes första dag i Oslo. Hon hade inga fina minnen av sin resa. Bara sorg och tacksamhet över att hon mår bra. Jag är oändligt tacksam att hon finns kvar. Men hon lämnade platsen. Tog bussen hem. För henne var upplevelsen så mycket mer påtaglig. Så nära, men så långt borta. Norge, vi tänker på dej!

1 kommentar:

J.R. sa...

Det var ingen som "red på att det var socialdemokrater som mördats". Det är socialdemokrater som har mördats. Alla är såklart i första hand människor, eftersom att vi är gjorda av kött och blod. Men ungdomarna på Utöya blev inte mördade för att de var människor. De blev mördade därför att de var ungsocialister och socialdemokrater och för att de befann sig på AUF:s sommarläger.

Att lyfta fram detta och det faktum att Breivik är en del av en större rörelse som växer i Europa är självklart för de som anser att det bästa sättet att hedra de döda i Norge är fortsatt kamp mot högerextremismen och det allt mer ojämlika och otrygga samhälle som högerextremismen frodas i. Jag håller helt med dig när du säger att den sittande regeringen skapar fler utslagna människor, vilket ju blir resultaten om man monterar ned välfärden, vilket regeringen håller på med.

Jag kan tillägga att det inte var SSU som arrangerade detta. Arrangörerna kom från övriga delar av vänstern och talarna var ännu fler. Bland talarna fanns ordföranden för SSU Östergötland.