Translate

söndag 7 februari 2010

För fet



Igår var det meodifestival, och ungarna hade i färskt minne förra året då de fick godis på lördagarna. Jag tänkte bryta den traditionen, men inte tvärt, så det fick bli lite glass igår istället. När hela hushållet på för tillfället tre vuxna och tre barn och en underbar vovve hade somnat, ja, utom jag då, så kunde jag inte låta bli att nalla lite av godiset som låg kvar i skåpet. Som jag har fått betala! Tydligen är jag inne i en period när socker och fett inte fungerar för min mage. De välkända kramperna har gjort sej påmind hela natten och sömnen har blivit jätte dålig. Även om jag kunnat ligga kvar i sängen har natten inte varit rolig. Faktiskt är jag lite, lite, lite tacksam för det. Det vore ju inte helt fel att förlora 33 kg till sommaren, och det kommer jag inte göra om jag nallar lite godis då och då.

Förutom det så tittade jag på en ny kanal vi fått. Där var det en otroligt tjock mexicanare som var lite halvrolig. Varför jag stannade kvar en stund i programmet var att jag var så fascinerad över hur hans väldigt tjocka kropp såg ut. Det såg inte verkligt ut. Armarna var för korta, halsen existerade inte och nacken hade liksom svällt bakåt. Han var rund som en boll över hela kroppen men hade hyggligt smala ben nerstuckna i ett par shorts. Hans skämt gick ut på att han gillar tacos och att det inte är livslängden som är viktigast utan kvaliteten. Han fick jubel av ett gäng feta amerikanare i publiken. I mitt stilla sinne tänkte jag att han inte kunde må så bra. För det är ok att dras på ett par extra kilon. I mina ögon kan man vara lite rultig, eller bli lite tjock pga ämnesomsättningsproblem, men de allra flesta som blir överviktiga mår inte bra. Vad de än påstår. Maten är medicin. Maten är tröst. I för stora mängder. Men att passera 200kg och påstå att man är lycklig och vill fortsätta öka i vikt, då luktar det bränd katt tycker jag. Så jag bytte kanal. Men det fick mej att tänka på mej själv. Jag har sprängt alla tidigare vitkgränser med råge. Ändå tar jag inte riktigt itu
med det hela. Jag omvälver inte min livsstil för att droppa kilon. Egentligen ska det inte spela någon roll om det fungerar eller inte, jag kan inte fortsätta öka i vikt. Jag mår inte bra varken fysiskt eller psykiskt av det. Vad är det för skillnad mellan honom och mej, förutom en himla massa kilon? Ingen! Det blev ett litet aha-ögonblick. Jag vet inte vad det betyder för mitt egna liv, men jag kommer vårda den här bilden i min inre värld med kärlek, och förhoppningsvis lär jag mej någonting av den. Kanske jag får kraft att åter kasta mej in i läkarnas värld så de får göra nåt åt saken, kanske jag åter får kraft att ändra mina vanor till det bättre.

Personligen tror jag inte på bantning. Jag går inte ner av det, och de som gör det går snart upp igen. Det gäller att hitta en omläggning som passar för resten av livet. Både i goda och dåliga stunder. Det gäller att hitta tröstmat och godis alternativ som man kan hålla på tills man fyller nittio. Alla har vi fått våra fantastiska kroppar i olika storlekar och former, så länge de fungerar borde man vörda detta mirakel istället för att misshandla den. Min kropp funkar inte som andras och jag har inte hittat nycklarna till min. Mitt sinne funkar inte heller riktigt som andras så jag går ganska snabbt in i ett läge där jag blir extrem, och det har gjort att min kropp slutat fungera. Så för mej gäller det att hitta balansen. Hitta sättet som gör att jag och min kropp kan fungera i harmoni, istället för att jag ska försöka tvinga den till lydnad.

Jag tittar mej i spegeln och gillar inte det jag ser. Samtidigt tänker jag att så hemskt är det väl inte. Men jag vill ha en förändring och jag vill kunna bygga upp mitt självförtoende. Jag vill vara en fin mamma åt mina barn och jag vill ha en kropp som är stark och smidig så att jag återigen kan göra saker en 30 taggare ska kunna göra. Nu är jag för fet, för omusklad
och för osmidig. En tanke att ha med sej till kylskåpet nästa gång.



Här är min kropp utan några försköningar utom en tröja för att dölja huden. Tjock mage, dubbelhaka, satt kropp och hängande tuttar. Snyggt va!

Inga kommentarer: