Translate

torsdag 9 september 2010

Bullmamma


När jag var liten drömde jag om en bullmamma. Min pappa bakade bullar EN gång. Tydligen var de mordredskap när de kom ur ugnen. Efter det blev det inget mer bakande i vår hus. Vare sej före eller efter skilsmässan ända tills att mor min skaffade en bakmaskin. En sån som man stoppade ner alla ingredienser, tryckte på en knapp och ett par timmar senare låg det en limpa i. Brödet var inte ens särskilt gott. Som den stadsunge jag är var det heller inte så många tillfällen i livet som erbjöd att plocka bär, frukt och annat som kunde saftas, syltas eller ätas. Det mesta var köpefrukt. Vad det har satt för spår i mitt vuxna liv är att jag har ingen stress eller prestationsångest att prestera någonting. Köpt är lika bra som hemgjort. Ändå är det nåt inne i mej som önskar att jag var lite mer huslig. Så i vårt hem bakas det i alla fall var fjortonde dag. Oftast glutenfritt bröd till mej, men även sockerkaka, kladdkaka, saffransbullar och pepparkakor står i vår ugn då och då. Jag snor ihop egen chokladsås, lagar nästan all mat själv och odlar ibland min egen sallad och lite kryddor. Det är ingen jätte hobby jag har, men får jag hålla det på min nivå så tycker jag att det är riktigt, riktigt roligt.

Härom veckan var vi hos farmor, som har de godaste äpplena i trakten, enligt mitt tycke. Vi fyllde en påse med de äpplen och plommon som var ätbara. Jag gillar att plocka direkt från naturen. Jag älskar att se mina barn och även
hundarna kalasa på frukten. Det är nästan terapi för mej att se hur barnens små kroppar sträcker sej upp och försöker plocka just det äpplet som de fått för sej smakar bäst. Hela kroppen spritter av glädje. Jag längtar efter att vi har egna träd att klättra i. Egna träd och buskar att plocka frukt från. Nästa år då ska det planteras, det lovar jag!

Äpplena kom hem. En del lades i fruktlådan och en del åkte i kastrullen. För första gången i mitt liv gjorde jag fruktkompott! Det är väl bull-mammigt? Sen smaksade vi oss kompott ihop med vaniljglass
tillsammans med våra bästa vänner framåt eftermiddagen. Nu ska jag ta reda på hur man gör äppelmos!

Inga kommentarer: