Translate

måndag 19 oktober 2009

Hemtenta

När vi fick tentan utbröt det skri av förfarelse över den sista frågan. Den är lång, den är krånglig och den är svårbegriplig. Jag valde att börja med att besvara den frågan. Då slipper man liksom ångesten till sista dagen. Det känns som om jag fick till det riktigt bra. Det enda som saknas är referenser till en bok som jag knappt har läst. Så jag ska snabbläsa igenom den och se om det finns lite fakta som jag kan relatera till de sex A4 sidor jag skrivit i dag. Sedan är fråga 4 klar och jag har tre nya att bita tag i. Alla latinska gubbar som Valentinus, Iraeneus, Klemens, Markion och Ignatius har i min text fått visa upp sin syn på kristendomen och sin syn på Gud. De har debatterat om Gud är en eller flera gudar, om det är en han, hon eller dyad (både och, eller inget av det). Jag har redogjort och förklarat de olika synerna på präster, biskopar och hur man ska hålla sina möten, vem som ska leda dem. Vissa lottar från gång till gång, OCH inkluderar kvinnor!!!Men framför allt har de fått babblat om vad som skiljer alla texterna åt. Mot varandra är de fyra evangelier som idag är Nya Testamentet och alla de evangelier som sedan brändes, bland annat Maria från Magdalas ( Maria Magdalena) evangelium. De gömdes för övrigt i en kruka i sanden på 300talet och återfanns först 1945 av en Muhammed Ali som skulle mörda sin fars mördare. Vem har sagt att religion är torrt och tråkigt?

Visste ni tex att en del tror att Gud härstammar från 30 st gudapar, eller att Gud använde en liten obetydlig gud, en dermiurg, som skapade jorden, för att han själv inte kunde det? En del hävdar att Jesus blev adopterad av Gud, inte att att Gud var hans riktiga far och att när han återuppstod så var det inte på riktigt, utan bara andligt. Det här var farligt tyckte många och försökte klubba ihjäl alla som predikade detta. Och många som skulle slå ihjäl dessa hemska kättare blev senare i livet själva utsedda till kättare och blev ihjälslagna. Så kan det gå. Allt för att rädda mänskligheten till paradiset. Eller kanske för att få så mycket makt som möjligt själv.

Skönt är det att ha klarat av den första frågan. I morgon hoppas jag på att kunna besvara två stycken, och att göra det bra så jag slipper tenta om....

Nu ska jag åka och hämta mina små frön, den minsta har antagligen fått ögoninflammation, ringde dagis och upplyste mej om. Kul! Då får farmor och farfar rycka in. Jag måste fortsätta tenta och jag kan inte göra det med en klängande ettåring i famnen.

På fredag ska vi titta på dinosaurier!

Inga kommentarer: