Translate

torsdag 27 september 2012

Hörselskada

Jag är handikappad. Till min hjälp har jag hjälpmedel som gör att jag ska fungera i vardagen. Rent krasst har jag flera handikapp, jag är gravt närsynt och ser inte längre än 3.3dm framför mej. Dessutom lider jag av glutenintolerans som gör att jag inte kan äta ordentlig. Sedan är det ju andra skrotsaker som jag inte går in på här. Mitt handikapp går att "fixa" ganska enkelt och jag blir fullt funktionell med linser eller glasögon.

Jag tänkte mycket på just olika handikapp när jag åkte hem från Linköping idag. Jag och min kollega Camilla har varit på utbildning hela dagen för att lära oss 
En hörapparat. Den har lägena;
Lyssna på allt lika högt  eller hör
bara en enda sak
!
allt man kan om hörselskada, teknik runt hörapparater, hur ljud uppfattas och annat matnyttigt. Vi har elever som har hörapparat och det kan verkligen inte vara lätt att vara beroende av det hjälpmedlet. De hör, men de hör ju inte alls som oss. Allt låter hela tiden. Jag hade jätte svårt att hålla en konversation med sånna lurar man får låna för att se hur det är att ha en hörapparat. Vissa ord bara försvann av det som de andra sa. En hörapparat är fantastisk men inte alls lika "normaliserande" som linser eller glasögon. Jag är glad att mina barn hör, Jag är enormt lycklig över min egen hörsel även om den faktiskt blivit väldigt mycket sämre sista åren. I morgon ska jag tillbaka till jobbet, då börjar operation att hörsel förändra skolan så att våra elever med hörapparater faktiskt får en bättre fungerande miljö!

Inga kommentarer: