Translate

tisdag 7 juni 2011

Du får ta ansvar

Nuför tiden tycker jag tidningarna och nyhetrapporteringarna svämmar över av mentaliteten ; Det är inte mitt fel, samhället får ta ansvar. Rädda mej! Det är ungdomar som "hetsas" till självmord på nätet. Människor som är skuldsatta som tar livet av sej. Barn till arbetslösa som blir kriminella. Ju mer jag läser och hör om den här typen av rapportering, destå mer hör jag också klagosången om att "samhället" ska ta mera ansvar. Med samhället menas du och jag. För vi är samhället. Så nu har det på nåt sätt blivit mitt ansvar att människor skuldsätter sej. Eller att de filmar sin egen död. Eller att marginaliserade ungdomar blir kriminella. När blir det deras eget ansvar?


Hetsad att begå självmord framför 


webbkameran (http://www.aftonbladet.se/)


Missförstå mej rätt här. Varje enskild historia är tragisk. En tragedi för varje familj. Men att skuldsätta sej till den milda grad att man inte betalar hyran på 10 månader, tar livet av sej efter att man skrivit på sitt vräkningsbeslut och sen ringa Kronofogden och fråga om de inte kan låta dessa människor vara ifred. Är inte det fel? Jag vet att det är ett helvete i skuldfällan. En skuld på 40 000 växer pga räntor ganska snabbt till 140 000. Utan att man belånar sej mer. Och här kan vi kanske göra en insats. Skriv ner räntorna en aning Se till att grundskulden blir betald och kanske några tusenlappar mer, låt oss säga att summa sumarum blir 45 000. Det är väl rimligt. Men personen ifråga är ju ändock själv ansvarig för de första 40 000. Men betalar man inte en enda hyra på tio månader..... får man inte räkna med att hyresvärden vill att man flyttar då?


Samma sak med alla dessa ursäkter att barn till mariginaiserade föräldrar blir kriminella för att de inte har förebilder. Ursäkta vi bor i Sverige. Vad jag vet har alla samma möjlighet att söka sej vidare i livet. Se förebilder på nära håll även om man inte känner dem. När är det personens eget ansvar att ta itu med sitt liv och göra någonting produktivt? Nu vet jag att det är så här i alla samhällen, alltså är det någonting som politikerna kan "bygga" bort. Jag pratar inte om varje enskild liten grej, bara om fenomenet att många av oss skyller ifrån sej och vill att "nån annan" ska fixa så att ens egna liv blir bra. För ska annars mördare, pedofiler och  människor som misshandlar få komma med samma ursäkter? Oj men samhället är så tufft för lilla mej så jag får morbida tankar och begår hemska handlingar. Ursäkta att din dotter kom i vägen.  Jag tycker inte det. Det är inte ok. Ta lite jävla ansvar för dina handlingar. Säg istället att -shit så illa jag jag handlar hela tiden. Kan ni hjälpa mej att hitta alternativ för jag fixar inte det själv. Så lovar jag att jag ska jobba med att förändra allt mitt sjuka! Det kan jag förstå. 


Jag tror människan har tappat förståelsen att samhället är vi. Många tycks tro att det är några politiker nånstans därborta som är samhället. Några andra som vi kan skylla på. Men så är det inte. Tycker du att samhället har blivit hårdare, så är svaret ja. Men vi har röstat så här. Det var så vi ville ha det (inte jag dock men vi svenskar som folk). Och jag är medskyldig till detta samhälle. Därför är jag villig att ta debatten. Våga sticka ut hakan och säga att nej du som gör tokiga saker, det är inte mitt fel att du gör så. Det är ditt ansvar. Men däremot får du gärna peka ut vad det är som gör att du vill göra så, för då kanske vi andra kan underlätta för dej. Kastrering är inte bara av ondo. Psykvården borde kunna göra annat än att skriva ut lyckopiller och släppa ut galningar. Antalet fattiga barn borde inte öka i ett land som vårt. Mend et är min åsikt.

1 kommentar:

Linda sa...

Jag håller med dig helt och hållet Åsa!!!