Translate

torsdag 2 juli 2009

JAG VILL HA CHOKLAD!

Tänk tanken att aldrig mer få sätta tänderna i en nybakad, mjuk fralla. För en kort sekund, lev in i situationen att inte kunna smaka på en saftig god bulle eller pepparkaka. Tänk att du för alltid måste avstå ditt favorit godis, oavsett om det är lakris, Twix eller chokladasken till jul. Men framför allt försök att sätta dej in i hur det skulle kännas om allt bröd, pasta, pizza, de flesta såser, paneringar och det mesta på alla resturanger blev ett big NO NO. Så var det för mej för snart tio år sedan. Då fick jag domen- glutenallergi. Har man någon gång tvingats leva på glutenfritt bröd så vet man hur torrt, tråkigt, smuligt och smaklöst det är. Livet som glutenallergiker tedde sej som att gå i en ändlös, tråkig ,lång korridor. Varje vara man tar i sin hand måste analyseras, läsas, omtolkas för vad innebär stabiliseringsmedel 4227? Varje gång man ska åka hem till någon står vederbörande med tårar i blicken och säger att de glömt. Varje middag med kompisar resulterar i minst tretton hysteriska telefonsamtal -Kan du äta soja?
- Det står guarkakärnamjöl, tål du det? Att vara glutenallergiker innbär att matkontot ökar med minst 25%. 500gram pastar kostar ca 24kr. Fyra tekakor smäller på från 32-45 kr. Då testar man att baka själv. Simsalbim har man bakat ett stycke mordvapen eller varför inte söndersmulad myrmat. Viss tröst är dock att med åren har det glutenfria utbudet exploderat, numer finns det även flingor. För även flingor ,viss öl och viss whiskey innehåller gluten. Flingorna är ett litet paket som man får betala över 40kr för, men någongång ibland är det kul att variera kosten. Just det, nämde jag att gröt, müsli, alla berikade nyponsoppor, yougurtar, alla bantningsersättningar numera har havre i sej. Japp, det finns gluten där med. Jag tillhör dem som reagerar på det oxå. Sen kommer man till alla misstag folk gör som att använda samma smör, råka sätta det glutenfria tillsammans med vanligt, eller använda skärbräda, steka eller tillaga det glutenfria på samma ställe, med samma redskap. Japp då blir det gluten i det glutenfria.
Efter tio år är det inte längre några problem. Mina attacker efter det som jag förr trånade så mycket efter ha slutat. Mina vänner har lärt sej vad jag kan äta och att handla består inte längre av att i två timmar läsa innehållsförteckningar. Att vara glutenallergiker är inte lika tufft som att vara allergisk mot tex nötter eller mjölk. Men nu har det börjat om. Jag kan inte äta.....ja, vad sjutton är det jag inte kan äta. Allt godis är uteslutet, fet mat funkar inte, men vissa glassar går. Några kex har jag kunnat stoppa i mej. För en som har 30000 kg övervikt är detta egentligen den bästa gåvan. Att inte kunna äta onyttigheter. Men ni tjejer som får sötattaker vid mens. Ni vet hur det kan vara. Alla ni som har ett visst sockerberoende, sätt er in i min situation. JAG VILL HA CHOKLAD!!!!!!!!!!!!!!!!! Det sjuka är att det ingår i en av mina sjukdommar, ett visst behov av just choklad, om jag får tro min förra dietist som numer är forskare. Så i två månader har jag lämnat allt gottigt, onyttigt åt andra, och själv knaprat på annans, vindruvor och knäckebröd. Nu är jag desperat. Jag vill ha..... Jag vet att det blir bättre med tiden. Det är bättre att inte kasta i sej nåt men ändå hallå!!! Jag är kvinna, jag har mens! Tortyr!
Det var någon som sa att alla belönar sej och tröstar sej med mat, men att de som kan behålla figuren inte lider av det. Jag går för sjutton upp i vikt att tänka på onyttigheter. 8kg på 8veckor - utan godis, bullar, nötter eller andra substitut. Det är såå orättvist!

1 kommentar:

lisa sa...

Hej åza =) jag länkar dig med..vilken fin blogg du har ,ska läsa den nu...kram