Translate

tisdag 28 juli 2009

Försäkringskassan

Jag tillhör kattegorin människor som blundar och håller andan när något obehagligt händer. Sedan hoppas jag att det ska försvinna av sej självt. Det funkar inte så. Kan jag vis av erfarenhet säga. Trots det har jag samma syndrom ännu. Men nu går det inte längre. Jag är van att leva utan pengar. Så länge jag kan minnas har jag varit utan pengar. Det har varit löner som inte betalas ut i tid, ströjobb som ger ojämt kassaflöde och arbetslöshet som varvats med varandra ända sedan jag slutade gymnasiet. Nu är jag en fattig student som försöker dra runt ekonomi med tre barn, hund, nybyggt hus, mat, kläder, aktiviteter och allt annat som hör vardagen till. Jag misslyckas katastrofalt. Tur att jag har en sambo med bra lön! Men nu är jag lite ilsken. I maj fick jag 5000 kr av CSN, eller fick, jag får ju betala tillbaka skiten så småningom. Sedan dess har det varit 0kr i kassainflöde. Inte ett öre. Zipp, zero, noll. I två, tre veckor har jag haft kontakt med försäkringskassan som är de som ska betala ut min föräldrarpenning under sommaren. Men nej.....inga pengar. Inte nåt. Tusen ursäkter men det häder fortfarande ingenting. Nu börjar jag bli arg! Visst dom kan skylla på att de har 40 dagars behandlingstid under sommaren, eller att den förra jag pratat med inte har följt Försäkringskassans "förfaranden" men om jag varit ensam hur hade jag då satt mat på bordet åt mina barn? Hur hade jag då kunnat betala hyran? Varje sommar är samma visa. Det slutar med att jag får pengar i augusti som ska täcka sommarens utgifter. Men sommaren är fattig.

I vanliga fall brukar inte jag klaga på Försäkringskassan. Mot mej brukar de vara rätt hyggliga, men sommartid är det som om hela myndigheten läggs ner. Klart att de stackarna också ska ha semester, men folks liv snurrar faktiskt vidare trots att solen tittat fram! Så det så!

Så nu när jag kollar på bankkontot och det finns ynka 298kr kvar undrar jag om det räcker till en resa till Skansen? Eller kan vi ta en tur till Astrid Lindgrens värld? Kanske åka och ta en glass? Eller en tripp till badhuset? För 10 000 kronors frågan är: hur länge ska dessa kronor räcka? Räkningarna ska betalas senast i övermorgon. Vi har fem lastbilar med jord som ska betalas, samt 20 timmar med grävmaskins jobb á 700kr i timmen. Vi måste köpa färg till huset som ska målas, Stora N har vuxit ur ALLA sina kläder, de andra behöver också fylla på sin garderob. Jag har ett stort behov att slänga alla mina amningsbh:ar, eftersom det är ett minne blott. Men efter 4 år med mjölkstinna bröst har jag inget annat. Dessutom fortsäter jag öka i vikt och mina kläder passar en Åza med ca 15 kg mindre kroppsfett, om inte mer.

Så snälla Försäkringskassan. Få tummen ur arslet, betala ut mina pengar så blir jag glad, och min sambo blir glad, och mina fyra barn blir glada och jag kan köpa en cykel!

Inga kommentarer: