Translate

söndag 10 februari 2013

Kultursöndag


Arbetetsmuseum ligger  rätt vackert i strömmen
 i industrilandskapet i Norrköping.
I dag har vi fått vår dos av kultur. Egentligen skulle vi bada, men det blev fyra timmar på museum istället. Tillsammans med Jonna och Edith gick vi till Arbetetsmuseum inne i Norrköping. Starkast intryck gjorde fotoutställningen som handlade om friheteskämpar från olika delar av världen. Det som gjorde mest ont var bilden av en ung man som fått se sin familj styckats av barnsoldater.
Edith tyckte fotografierna var okey, Lilla N
var bättre när hon körde runt på henne!
 En annan stark text till en bild var från Ryssland där de kämpade för att rädda livet på en kvinna. När de ringde polisen hade de svarat med att ringa den äkta mannen som skulle slå ihjäl sin fru och säga åt honom att göra det diskret. Var finns människovärdet? Jonna och jag pratade en del om hur det kommer sej att en del faktiskt börjar kämpa för andra människor och varför andra inte gör det. Varför gör inte jag det? lite surrealistiskt var det att mitt bland alla dessa texter och starka bilder höra signaturmelodin till melodifestivalen. 
Mittimellan N gör entré i mellon
För i samma lokal, bakom en vägg var det en utställning om melodifestialen. Och där parkerade sej mina barn med stor entusiasm. Stora N sjöng kareoke till Brandsta city släckers ; Kom och ta mej långt härifrån, långt härifrån.... Tillslut slöt vi upp med dem och jag sjöng Nanne Grönvalls Håll om mej. På femte våningen blev det mer mello där ungarna fick göra dockor med melloteama. Stora N gjorde Erik Saade och Mittimellan N gjorde Loreen.

Förr i tiden trodde jag att gå på museum handlade om att med begrundande min och akademisk blick tyst gå runt och betrakta föremål. Jag är så glad åt att det inte är så. Redan sedan barnen var små har de fått vara med på teatrar, bio, museum, utställningar och annat. Kultur är viktigt i vårt samhälle. Jag tror att vi mår bra av det. Vad vore livet utan musik tillexempel. Och tar man sej till utställningarna så får man sej då och då en tankeställare som jag fick med fotografierna idag. Jag inser att jag kan göra mer. Jag inser hur små vissa av mina problem är. Dessutom blir jag lycklig av vackra bilder. Mittimellan N gav två tummar och två stortån upp för dagens aktivitet. En toppen söndag ihop med en toppen familj!
Våra artister i Melodifestivalen.

Inga kommentarer: