Translate

lördag 15 december 2012

Det bidde ingen Lucia

Det blev inget luciafirande för oss i år. Mittimellan N började kräkas på morgonen. I efterhand tror vi det beror på huvudvärken hon haft i fem dagar, men på luciamorgonen vågade vi inte chansa. Istället blev de hemma och jag och Marcelo tog delad tur till jobbet. Visst känns det lite snopet, hade gärna varit med min mellersta dotters sista dagislussande, men det är ju inte hela världen! ( även om Lilla N totalt bröt samman för att hon inte fick vara tärna.) Och egentligen vad är det för tradition? En italiensk kvinna som blev bränd på bål för att en man blev kär i henne och efter hennes död blev hon ett helgon..... varför firar vi inte heliga Birgitta vi här upp i norden? Det är ju mer..... våra marker? För inte firar vi Lucia för att uppmärksamma kvinnovåldet... Nej varje år sätter vi lite eld i håret på våra döttrar och säger att de kommer med hopp. Och dumstrutar på våra söner... Konstig tradition det där.

I år har ju även luciatåget blivit omskrivet på sociala medier när en förskola förbjudit pepparkakor för att inte vara rasistiskt. En av mina elever undrade om det inte var rasism om något!

- De är mörka och det är tydligen fult eftersom de inte får vara där! Det är väl rasistiskt om något. Snacka om att vara oönskad! 
Viss poäng hade han ju.Mer omstritt är det som tycks så heligt; att fira skolavslutningar i kyrkan. Nu är det julavslutningen som som alla vurmar om. Jag som jobbar i skolan har inget emot att gå till kyrkan och fira. Men jag har inget emot att fira i aulan, på skolgården eller i jumpasalen heller. Jag undrar vad föräldrarna skulle säga om vi tvingade ungarna till kyrkan en gång i månaden för att lyssna  på hur prästen proklamerar Guds ord. Skulle det vara lika okey? Vi är ju trots allt ett kristet land..... Varför är det okey 2 gånger om året? Av tradition har vi firat i kyrkan eftersom det varit den största samlingsplats vi haft förr i tiden. Så är det inte längre. Enligt mej är det helt i sin ordning att fira avslutningen där det passar. Men lite kul är det med alla som undrar var våra svenska traditioner ska ta vägen nu när den "farliga" islam tycks ta över...... I mitt stilla betraktande undrar jag hur ofta dessa föräldrar tar sina barn på högmässa, familjegudstjänster eller andra religiösa aktiviteter? De som vrålar som mest; hur ofta går ni i kyrkan för att värna om våra "svenska traditioner"? Skolverket har sagt att religion inte får proklameras på eleverna i kyrkan. Det betyder att prästen inte får mässa på om Gud, välsigna församlingen, be fader vår osv. Men vi får fira traditioner, vilket betyder att vi får sjunga vår Stilla Natt, berätta om Jesus födelse och sätta judiska Davidsstjärnan i våra fönster. Inget konstigt med det. Varför bli så uppretad? Det jag läst  handlar alltså om att vi  värnar om våra svenska traditioner som innehåller firandet av minnet av mordet på en ung italiensk ung flicka,  födelsen av en judisk pojke nere i Betlehem, orden av en gud som valt det judiska folket och som gärna straffar alla andra. Så svenskt......

Med det sagt så ska jag återvända till arbetet med julspelet vi ska sätta upp på min arbetsplats med tysktalande Maria och Josef, spansktalande herdar och vise män, en svensk berättare, en amerikansk tomte, psalmer som Stilla Natt på tre språk proklamerandet av rätten till att fira våra svenska traditioner ( jag är ju trots allt språkfröken).


Som ett PS kan jag tillägga att inga jag känner, svenskar eller invandrare, har någonsin oroat sej för rasism tanken i samband med våra högtider, det är mest i media vi har läst om det.

Inga kommentarer: