Translate

måndag 12 november 2012

Ett inslag i debatten

På facebook så startade Elin en härlig diskussion om dagis kontra förskola. Och i den debatten kom det en hel del frisk synpunkter som slutade med att städare inte heter städare utan att varje person har ett namn. Man kan säga vad man vill om debatten, jag älskar att vrida och vända på argument. För er som inte alls förstår vad jag pratar om så kommer en kort förklaring: 

Dagis = barnpassning av barn för att föräldrar ska kunna jobba. Avskaffades för över tio år sedan.
Förskola = en läroplats för småbarn med en läroplan och där arbetet ska vara att medvetet låta barn på sitt sätt upptäcka ämnen som svenska, gymnastik, engelska, NO och matte, samt att lära sej turtagning och andra sociala regler under tiden som föräldrarna arbetar.
Öppen förskola = En plats där förälder och barn går tillsammans för att umgås, sjunga med mera och träffa andra med barn i samma ålder.
Förskoleklass = alla barn som fyller 6 år får börja i något som liknar den vanliga skolan där man har raster, någon typ av lektioner osv, men det ser väldigt olika ut på olika skolor. Verksamheten bedrivs på skolan ej på förskolan.

Jag själv säger dagis när jag pratar om förskolan som en plats som tryggt tar hand om mina barn när jag arbetar. Men jag pratar om FÖRSLKOLAN om jag pratar om förskolan som en institution. Oavsett vad man väljer att kalla förskolan så ska man veta att människor ibland tar illa upp, oftast förskolepedagoger, och det måste respekteras. Själv tror jag inte statusen ligger i namnet och personligen struntar jag i om mina elever kallar mej, fröken, Åza, pedagogen eller magister ( det är den titeln jag har). Inte förens lönen ökar och man inser att det dyrbaraste vi har, lämnar vi till människor som gått lång utbildning, och värdesätter att dessa människor gör ett jätte jobb  så kan vi prata om att få upp statusen till det som det en gång var. Barnen går ändå i förskola/skola  i närmare 16år -  2-4år i förskola, 1 år på förskolaklass, 9 år i skola, 3 år på gymnasiet. Att få ut 15 000 i månaden, betala 1200 i studielån och arbeta så många timmar man gör är inte riktigt försvarbart. Många lärare pratar om att de skulle tjäna mer på att börja jobba på ICA, och att de slipper jobba hemma då........ Men jag tror inte lönen blir högre för att man ändrar ett gulligt ord som dagis till ett kallt namn som förskola ( vi säger ju inte ens förskoleklass, många säger 6-års).

Skulle du, liksom jag tillhöra de som säger dagis, och har personal som tar illa upp, bit i hop, säg dagis hemma och förskola när ni pratar med den personalen. För att såra någon är ju onödigt..... även om jag inte kan låta bli och fundera på om de är lika duktiga på att alltid säga hygientekniker, skortstensfejare, sjukskötare osv.....





Inga kommentarer: