Translate

måndag 25 juni 2012

Hem sökes till tollare

Min tollar-vän Elin har med stor sorg i hjärtat tagit det svåra beslutet att hon måste omplacera sin tollare Koira. Jag som sett dem i action och alltid beundrat dem. Jag  förstår att det måste vara ett super svårt beslut. Men Elins lilla dotter och Koira är inte en "match-made-in-heaven" så om du har ett hem, eller känner någon som har det, för en arbetande urduktig hund som har potential att gå långt så hojta till.
Precis som alla hundar har Koira sina fantastiska sidor och sidor som är arbetsbara. En hund är komplex och hur mycket man än försöker berätta om dem så blir det aldrig rättvist.


Koira
Här är Elins egna ord om Koiras svagare sidor

Koira funkar med barn som lyssnar på vuxnas förmaningar om hur man måste bemöta en hund. Hon gillar inte barn som är för framfusiga, däremot tror jag inte att hon skulle hugga mot ett barn som kan gå, snarare gå undan bara. En treåring kan funka beroende på hur familjen är, men en tioåring bör inte vara några problem över huvud taget.

Andra hundar beter hon sig väldigt osäkert emot. Jag tror att det är en kombination med hennes osäkerhet och det faktum att hon inte riktigt kan hundspråk. Om hon känner sig trängd eller att nån annan hund försöker ta hennes leksak eller godis så försvarar hon direkt utan att morra innan. Det är aldrig några problem att träna tillsammans med andra (så länge inte nån annan hund går fram, hon söker inte heller upp andra hundar) Som jag ser det är det enbart onödigt att hon umgås med andra hundar iom att det KAN hända nåt. Hon klarar av hundmöten på promenader helt perfekt, kan gå promenader med andra hundar i koppel. Vi har även haft henne lös då och då med hundar hon känner och som inte är för "på", men då är det big no-no på leksaker eller godis/mat.

Här är Elins egna ord om Koiras träningssidor 

lydnaden har vi startat i ettan ett par gånger, har ett förstapris där. Har tvåan klar förutom inkallningen och rutan. Hon älskar att jobba och ger alltid 110%. Förutom att hon är en familjemedlem är just arbetslusten den jag kommer sakna mest med henne - hon tycker att ALLT är kul!

Övrigt
Koiras namn betyder ”hund” på finska, koiruliini typ ”vovven”.
Koira blev Årets Östgötatollare år 2010.
Vi har tagit 2 pinnar i Ag1.
MH-beskrivning genomförd 2010-08-14.
HD-grad  A (2010-08-19)
ED ua (0) (2010-08-19)

Alla ni underbara hundmänniskor därute, hjälp till att hitta en bra ny familj till Koira.


Inga kommentarer: