Translate

torsdag 16 februari 2012

Struma

Jag lider av flera sjukdomar som många egentligen inte tänker på,( även om jag tjatar ihjäl andra med dem rätt så ofta) Vad de egentligen betyder och vad det är man brottas med varje dag är nog svårt att förstå för allmänheten. För mej är det en tyst kamp hela tiden. Och jag tror personligen att det är en bidragande faktor till att jag dippar i energi ibland. Men till och med jag glömmer bort att att sjukdomarna faktiskt påverkar mej hela tiden, varje timma, varje dag. Det är inte alltid det går att beskriva hur det känns. Allt är lite difust. Men så hittade jag en bra sida som summerar hur jag mår med min struma ( som ses som en "icke-sjukdom" som ska lidas i det tysta och inte märkas). Jag klippte ut några textrader för att beskriva lite av det jag och många andra går igenom. Hon som står för sidan är en person som har sina teorier så man kanske inte ska köpa allt som står på websidan. Kritiskt tänkande är alltid viktigt. Den här texten summerar dock mej väldigt, väldigt väl.

Hypotyreos inträffar när sköldkörteln inte producerar tillräckligt av hormonerna T4 och T3. Det finns många saker som kan påverka sköldkörtelns funktion negativt. De vanligaste symptomen på hypotyreos är kalla händer och fötter, sköra räfflade naglar, svårighet att gå ned i vikt, håravfall och trötthet.
Det är dock även vanligt med smärta, dålig koncentrationsförmåga, dåligt minne, hjärndimma, hjärtklappning, huvudvärk, muskel- och ledvärk, svaghet, svullet ansikte och svullna armar och ben, blek hy, oregelbunden mens, heshet och vätskeansamling.
Om du har tre eller fler av dessa symptom kan du lida av hypotyreos.
Eftersom din sköldkörtel kontrollerar din basala kroppstemperatur kan det hjälpa dig att avgöra hur mycket T3 som är aktivt i dina celler. Om din medeltemp är under 36,5 grader Celsius är det inte otroligt att din sköldkörtel fungerar långsamt.
Det är alltid en bra idé att börja behandla hormonell obalans genom att eliminera stressfaktorer i ditt liv i så omfattande utsträckning som möjligt. Förutom att vara snäll mot sig själv är det avgörande att förstå hur viktigt en hälsosam diet är för att kunna upprätthålla en normal sköldkörtelfunktion.
Se noga till att undvika mat som kan undertrycka och störa sköldkörtelns funktion som bland annat vitt mjöl, vitt socker och mättat fett. Undvik vanliga orsaker till sköldkörtelproblem som tungmetaller och miljömässiga gifter.  

Inga kommentarer: