Translate

tisdag 24 mars 2015

Gatuhundar i Turkiet

När vi var i Turkiet så stötte vi på en hel del hemlösa hundar och katter. Jag har alltid svårt för att se hur djuren lider. Och det gjorde de i Turkiet med. Jag tror inte många gatuhundar blir 10år där nere! Hundarna var halta och lytta och man såg hur en del led av krämpor i rygg och leder. Men det som slog mej var hur vänliga alla människor var mot dessa hundar! Jag såg faktiskt inte någon som var totalt avmagrad. De var i ganska bra kondition och de var så otroligt vänliga och harmoniska. De låg mitt på 
Denna unghund låg och sov mitt i
snösblåsten utanför en liten shop i bergen.
trottoarerna utan att oroa sej för att bli undan jagade. Människor klappade på dem, gav dem mat och i en park hade de till och med automatiska matautomater! Inte någon gång hörde jag den inhemska befolkningen gapa åt hundarna eller sparka åt dem. 
Stilla och lugnt sökte den mat och kärlek hos turisterna.
Däremot var den en turist som gormade lite. När de väl fick mat så hoppade de inte utan lugnt och vänligt gick de fram till folk för att få lite värme, kärlek och en matbit. Jag tänkte flera gånger på hur det skulle vara om vi lät våra hundar gå lös mer - utan koppel men med sin ägare. Det skulle vara kalabalik. Hundslagsmål, hundar som hoppar och attackerar folk, mattjuvar..... men i Turkiet var det nästan ingenting av den varan. Någon tog in vaktschäfrar på ett område med gatuhundar. Då blev det en del skall och lite springande, men vi såg inga slagsmål. Men det är klart att när jag är hemma i gamla Svedala så gör jag vad jag kan för att hjälpa till. Gör det du med vetttja!


Vill du hjälpa gatuhundar? Det finns flera organisationer som skriker efter medel för att kunna hjälpa våra fyrbenta vänner. Här är några av dem:
Animal protection - tidigare WSPA. Vill göra världen bättre för djur. Hjälper alla.
Care of animals - Adopterar gatuhundar, mest från Spanien, till Sverige och hjälper hundcentran runt om. Ber om både jourhem/hem och pengar som hjälper till i Spanien.
Hundstallet - Hjälper att placera om hundar som fart illa/blivit övergivna i Svergie. Behöver både pengar och folk som kan tänka sej ta en hund. Just nu många vanvårdare småhundar samt en del slädhundar.

1 kommentar:

maja engebö sa...

hej! vi jobbar på loppi och är i full gång med att göra vårt sommarmagasin, loppimagasin, och undrar om vi kan få låna din bild från borgholms riddarskola till ett reportage?
Du kan nå mig på maja@loppi.se