Translate

fredag 28 juni 2013

Plutos operation

Sent om sider kommer nu en statusuppdatering på Pluto. Det är väl egentligen en av de viktigaste sakerna som hänt den senaste tiden.

Djursjukhuset
Pluto åkte in till Norsholms djursjukhus på måndagmorgonen. Han följde glatt med veterinären in och jag stressade vidare till jobbet. Under dagen tänkte jag många gånger på om han skulle klara av att bli nersövd. Jag har en ganska lättsam inställning till nedsövning, men bara för ett par veckor sedan dog en rottistik till en som vi känner i samband med nedsövning. Jag hörde inget från djursjukhuset på hela dagen. Däremot fick jag ett mejl av försäkringsbolaget att de inte skulle ersätta operationen. Gissa om jag blev lite svettig!!!! Men det var ett missförstånd och när jag väl fick tag på dem hade de redan betalat.

När jag hämtade Pluto så var han en kändis. Han satt och sjöng melankoliskt för personalen. Inte jobbig, försäkrade de mej, men lite dämpat och sorgset. Så fick han komma ut, med tratt och bandage, rakat  bakben och två rakade ställen på frambenen där kanylerna suttit. Lilla gubben så lycklig han blev av att se oss!

Pluto har opererats för en trasig menisk i höger knä. Eftersom han gått ett tag med skadan hade korsbandet börjat fransa upp sej och det fixades också till. Leden tajtades till och som jag förstod så hade vissa pålagringar justerats. Nu är det av största vikt att vi följer den rehabilitering som står på schemat. Dvs inga hopp, inga rusningar, bara lugn skritt så kanske knät kan repa sej. För problem nummer två är att han överbelastar fram och vänster bakben så de har tagit stryk och redan har det börjats bygga pålagringar.

Nu kanske några undrar varför jag inte röntgat Plutos höfter. Och jag  brottades med den frågan när han var 1½ år. Men jag valde att låta bli. Min motivation var att jag inte ville att hans eventuella problem med höfterna skulle hindra honom att få leva ett friskt liv. Jag vet hundar med D-höfter som tränar agility, lydnad och mår bra. Jag vet hundar med C-höfter som knappt  klarar av att gå på hårt underlag. Jag ansåg att jag skulle träna, ha roligt och om jag märkte att han mådde dåligt av det så skulle jag låta bli. Nu visade röntgen att han har dåliga höfter. Typ C på höger och kanske ett D på vänster, gissade veterinär Arne. Han får ju inte klassificera dem. Utöver det har Pluto börjat bilda brosk på vänsterbenets yttersida. Varför? Fick jag 
inget svar på.  Jag har alltså en hund som kroppsligen inte kommer att hålla länge.

Men när han kom hem var han mest olycklig för trattens skull. När vi väl tog av den kissade han i närmare fem minuter!!!! Bobbo välkomnade hem sjuklingen och jag Pluto kändes väldigt lycklig över att få kommit hem dit han hör hemma.

Inga kommentarer: